Info pacient (08:00 - 20:00)
0245-217.519, 0245-216.446
0245-222.191, 0754.676.344

Vaccinare antigripală

Pentru că ne dorim ca Sărbătorile de iarnă să le petreci fără teama unei gripe, şi să te bucuri din plin de magia acestora, această săptămână o rezervăm campaniei de vaccinare antigripală.

La Centrul Medical Polimed aveţi posibilitatea de a vă vaccina cu INFLUVAC sau VAXIGRIP împotriva gripei.

În continuare vă prezentăm câteva informaţii pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.

Gripa este cea mai frecventă infecţie virală acută respiratorie, cu o contagiozitate extrem de ridicată şi cu o mortalitate crescută, departe de a fi o simplă răceală sau un guturai.

Boala afectează unu din trei copii şi unu din zece adulţi, iar epidemiile anuale determină aproximativ trei milioane de cazuri de îmbolnăviri severe şi 250.000 – 500.000 de decese la nivel mondial, afectând atât populaţia sănătoasă, cât şi populaţia cu risc. Anual se înregistrează 13,8 – 16 milioane de îmbolnaviri la persoane < 20 ani, dintre care 15 – 42% sunt copii. Cei din grupa de vârstă cinci – nouă ani sunt de patru ori mai receptivi, iar 1% dintre copiii cu probleme de sănătate necesită spitalizare din cauza gripei sau a complicaţiilor pe care aceasta le provoacă.

Simptomele gripei includ apariţia bruscă a febrei, dureri de cap, indispoziţii severe, tuse, dureri în gat, durere la nivelul globilor oculari, frisoane etc. Pentru cei mai mulţi, gripa durează câteva zile şi necesită doar tratament simptomatic, în câteva zile persoana eliminând virusul. În schimb, pentru persoanele care suferă de complicaţii de sănătate (boli de plămâni, diabet, cancer, probleme cu inima sau cu rinichii), o banală gripă poate avea riscuri majore. Pentru aceste categorii, infecţia poate conduce la complicaţii severe ale bolilor deja existente, pneumonie şi chiar deces.

Transmitere- Virusul gripal trece uşor de la o persoană la alta, prin mici particule care sunt expectorate de persoana infectată, prin tuse sau strănut. Odată transmis virusul gripal, perioada lui de incubaţie este de una, până la patru zile. Este contagios cu o zi anterior debutului clinic şi încă trei – cinci zile după debutul bolii.
Această boală se răspandeşte extrem de rapid în randul populaţiei, în mod special în locuri aglomerate. Vremea rece şi uscată favorizează supravieţuirea virusului timp mai îndelungat în afara organismului, acesta fiind motivul pentru care sezonul epidemiilor este iarna.

Metode de prevenire

1. Vaccinează-te!
Vaccinarea este principala măsură pentru prevenirea gripei şi reducerea impactului epidemiilor. Mai multe tipuri de vaccinuri sunt folosite de mai bine de 60 de ani, acestea fiind sigure şi eficiente în prevenirea efectelor severe ale gripei.

2. Evită contactul direct!
Evită să stai aproape de persoane care sunt bolnave de gripa. Dacă eşti chiar tu bolnav/ă, stai şi tu la randul tău departe de alte persoane pentru a nu le îmbolnăvi.

3. Acoperă-ţi gura şi nasul!
Dacă strănuţi sau tuşeşti, acoperă-ţi cu o batistă sau un serveţel gura şi nasul. În felul acesta nu vei răspandi virusul.

4. Evită spaţiile închise aglomerate!
Aici ai cele mai mari şanse să întâlneşti persoane infectate sau să împrăştii virusul dacă eşti bolnav/ă.

5. Spală-te pe mâini!
Spălatul des pe mâini te poate proteja de virusuri, dar şi de bacterii.

6. Evită să iţi atingi ochii, nasul şi gura!
Virusurile se răspândesc cel mai repede când o persoană atinge ceva care este contaminat şi apoi duce mâna la ochi, nas sau gură.