Info pacient (08:00 - 20:00)
0245-217.519, 0245-216.446
0245-222.191, 0754.676.344

Osteodensitometrie

Osteodensitometria cu raze DEXA (dual-energy X-ray absorptiometry) este o metodă de diagnostic imagistic prin care se măsoară densitatea osoasă şi se pune diagnosticul de osteoporoză. Osteoporoza afectează în principal femeile după menopauză dar poate fi întâlnită şi la bărbaţi. Prin osteodensitometrie se stabileşte riscul de apariţie al fracturilor precum şi monitorizarea tratamentului anti-osteoporotic. DEXA reprezintă una dintre cele mai performante metode disponibile în prezent pentru efectuarea osteodensitometriei. Efectuarea osteodensitometriei este rapidă, nedureroasă şi cu iradiere minimă pentru pacient. Pregătirea pentru efectuarea osteodensitometriei:

  • Puteţi mânca normal în ziua efectuării examinării;
  • Nu luaţi suplimente cu calciu cu 24 ore înainte de efectuarea examinării;
  • Purtaţi haine confortabile. Evitaţi îmbrăcămintea cu fermoare, catarame sau nasturi metalici;
  • Informaţi operatorul examinării dacă aţi făcut recent investigaţii radiologice cu bariu sau tomografie cu substanţă de contrast;
  • Informaţi operatorul dacă există cumva riscul să fiţi însărcinată!

Adresă : Str. Gabriel Popescu, nr. 4, Târgovişte
Telefon : 0245-217.519, Fax: 0245-216.446
E-mail : targoviste@polimed.targoviste.ro

Harta:Click pentru hartă


Osteodensitometria se recomanda tuturor femeilor dupa instalarea menopauzei, iar frecventa controlui ulterior o stabileste medicul specialist.  Si barbatii pot suferi de osteoporoza, in special fumatorii si cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicatia de osteodensitometrie o stabileste medicul curant. Un os osteoporotic (rarefiat) se fractureaza mult mai usor, iar recuperarea dupa fracturi este intarziata, cu pretul unor dureri mari si a imobilizarii prelungite ce poate antrena alte complicatii (atrofii musculare, complicatii tromboembolice, escare de decubit etc.). Asadar putem preveni o mare suferinta printr-o investigatie simpla si accesibila, care semnalizeaza momentul inceperii tratamentului de consolidare a masei osoase. Nu este necesara nici o pregatire speciala inaintea efectuarii unei osteodensitometrii.