Info pacient (08:00 - 20:00)
0245.217.519, 0245.216.446 0754.676.344

Investigatia lunii februarie: Osteodensitometria

tapet

O investigatie radioimagistica mai putin cunoscuta de catre pacienti este Osteodensitometria, metoda de diagnostic pentru osteoporoza.

Centrului Medical Polimed este singura unitate medicala din judetul Dimbovita care va ofera posibilitatea efectuarii acestei investigatii, zilnic, cu programare prealabila, dupa urmatorul program :

Luni - 08:00 - 14:00
Marţi - 14:00 - 20:00
Miercuri - 08:00 - 14:00
Joi - 14:00 - 20:00
Vineri - 08:00 - 14:00

Interpretarea rezultatelor se face de catre :

Dr. Doina Iulia BRANZAN, Medic specialist medicina nucleara

 

OSTEODENSITOMETRIA DXA (DENSITOMETRIA CU FASCICUL DUAL DE RAZE X)

Osteodensitometria este o metoda folosita pentru masurarea densitatii minerale osoase. Cauza cea mai frecventa a pierderii densitatii osoase este osteoporoza, urmata de carenta de vitamina D.

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin reducerea masei osoase si deteriorarea microarhitecturii tesutului osos, ducand la compromiterea rezistentei mecanice a osului si cresterea riscului de fractura. Osteodensitometria este metoda simpla, rapida si neinvaziva care permite masurarea DMO (densitate minerala osoasa) si reprezinta principala metoda de diagnostic a bolii in etapa preclinica, adica inainte de aparitia fracturilor. DXA este o investigatie imagistica care foloseste doua fascicule de raze X, cu niveluri diferite de energie, care permit masurarea densitatii minerale osoase. Doza de radiatie in examinarea DXA este pana la a 10-a parte dintr-o radiografie simpla pulmonara si cateodata este chiar mai mica decat ceea ce primim din mediul ambiant intr-o zi (fondul natural de radiatii), astfel ca efectele adverse sunt practic neglijabile.(pentru comparatie: DXA 1-5µSv/examinare; mediu ambiant 5-8µSv/zi, radiografie toracica 50-150µ/examinare, mamografie 450µSv/examinare)

image2image3Centrului Medical Polimed utilizeaza un aparat de ultima generatie, printre cele mai performante,  Lunar DPX-NT, singurul disponibil in judetul Dambovita.

Softul performant, Encore, permite efectuarea examinarii la nivelul coloanei lombare, la nivelul soldului uni- sau bilateral, la nivelul antebratului uni- si bilateral precum si total body (se poate determina si compozitia corpului, indicele de masa corporala si distributia tesutului adipos).

Coloana lombara este locul de electie pentru masurarea densitatii osoase, la acest nivel existand os trabecular care incepe sa se demineralize aproximativ in jurul varstei de 50 de ani. De asemenea, este localizarea preferata pentru monitorizarea raspunsului la tratament. Cu ajutorul echipamentului LUNAR DPX-NT masurarea densitatii minerale osoase se face cu o mare acuratete si precizie. Examinarea “ Dual Femur” reprezinta o investigatie  extrem de importanta in aprecierea riscului de fractura de sold. Practica standard consta in masurarea unui singur femur, cu repozitionare si prelungirea pentru ambele femururi. Echipamentul detinut de Polimed permite cu ajutorul softului performant examinarea automata a ambelor articulatii coxofemurale, la o singura pozitionare a pacientului intr-un timp foarte scurt. Se face si o analiza automata a datelor, algoritmii sofisticati oferind o garantie a calitatii masuratorilor si o scadere a erorilor datorita unei pozitionari incorecte. Exista mai multe tehnologii de scanare in DXA, aparatul de care dispunem foloseste un sistem cu fascicul pencil beam ce prezinta ca principal avantaj o iradiere redusa. Echipamentul utilizeaza cel mai perfomant software pentru examinarea DXA: Advanced Hip Assessment (AHA), care ofera parametri importanti legati de riscul de fractura.

De asemenea, este posibila o aplicatie foarte importanta, analiza de trend, adica analiza evolutiei in timp, extrem de utila pentru monitorizarea raspunsului la tratament.

Aparatul afiseaza rezultatele globale sub forma unor grafice, precum si valorile numerice pentru fiecare din regiunile de interes pe care s-au facut masuratorile (suprafata regiunii de interes, continutul mineral osos, densitatea minerala osoasa, valoarea medie a DMO a adultului tanar pentru regiunea de interes respectiva, scorul T, valoarea mediea DMO la persoane de sex si varsta corespunzatoare pacientului pentru regiunea respectiva, scorul Z.

Pregatirea pacientului pentru efectuarea osteodensitometriei:

 • se poate manca normal in ziua respectiva;
 • nu se consuma suplimente cu calciu cu 24 ore înainte de efectuarea examinării;
 • se evita imbracamintea cu fermoare, catarame, nasturi metalici;
 • se va informa operatorul daca ati facut recent investigatii imagistice cu substante de contrast (Rx cu bariu, CT sau RMN cu substanta de contrast);
 • se va informa operatorul daca exista probabilitatea existentei unei sarcini.

DXA este una dintre cele mai exacte dintre masuratorile aplicate in medicina. In cazul osteoporozei examinarea este esentiala pentru buna practica medicala. Pentru a-i asigura performantele in folosul bolnavului (identificarea corecta a bolii, evitarea abuzului terapeutic, monitorizarea evolutiei) au fost elaborate norme precise de asigurare si control al calitatii (pregatire performanta a operatorilor si medicilor, proceduri standard de lucru, teste de control al calitatii).

DXA joaca un rol cheie in evaluarea complexa a bolnavului cu osteoporoza, fiind utilizata pentru mai multe scopuri: diagnosticul osteoporozei, identificarea fracturilor vertebrale, evaluarea riscului de fractura, stabilirea nivelului de interventie terapeutica si urmarirea evolutiei naturale sau postterapeutice a bolii.

Repetarea examinarii DXA depinde de scopul urmarit: surprinderea bolii paralel cu imbatranirea unui subiect normal sau osteopenic, sau urmarirea progresului la un pacient aflat sub tratament. Monitorizarea evolutiei sub incidenta terapeutica este utila, pe de o parte, pentru ca inregistrarea unei evolutii favorabile incurajeaza bolnavii sa-si continue medicatia si, pe de alta parte, pentru ca poate identifica pacientii necomplianti sau care nu raspund favorabil, impunandu-se reevaluarea pentru identificarea unei eventuale osteoporoze secundare sau schimbarea schemei terapeutice. In general, dupa initierea unui tratament, prima examinare ar trebui facuta la interval de 1 an, apoi mai rar.

Osteoporoza este o problema medico-sociala prioritara prin:

 • frecventa ridicata a bolii si perspectiva ca aceasta sa creasca;
 • prevalenta populationala de 0.8%, cu crestere abrupta dupa 45 de ani la femei si dupa 65 de ani la barbati;
 • incidenta mare a fracturilor osteoporotice, cu risc de fracturi de-a lungul vietii de 15% la femei si de 5% la barbati;
 • cresterea accentuata a populatiei cu varsta peste 45 de ani (imbatranirea populatiei);
 • mortalitatea dupa fracturile de col femural este deosebit de mare la ambele sexe (15-20%), mai mare decat prin cancerul mamar si uterin luate impreuna;
 • invaliditate comparabila cu cea dupa accidentele vasculare cerebrale (50% din bolnavii cu fracturi de sold nu vor putea umbla fara ajutor);
 • costuri de spitalizare pentru fracturile de sold superioare celor pentru infarctul miocardic sau diabet zaharat, dublate de costurile ridicate ale recuperarii indelungate (peste 1an);
 • in Romania boala este subdiagnosticata si recunoscuta tardiv, lipseste profilaxia iar tratamentul se face la intamplare;
 • osteoporoza si fracturile osteoporotice se asociaza cu cresterea mortalitatii si sunt o cauza majora de dizabilitat3e si de scadere a calitatii vietii.

In ultimii ani mai multe agentii nationale (inclusiv in Romania) si internationale au elaborat norme pentru selectionarea persoanelor care urmeaza a fi supuse evaluarii prin DXA.

Astfel, indicatiile DXA in diagnosticul precoce al osteoporozei sunt: toate persoanele peste 65 de ani, sau femei <65 de ani dar  cu menopauza precoce (<45 de ani), barbati/femei <45 de ani cu corticoterapie (>7,5mg/24h>3 luni, sau fracturi atraumatice numeroase, anorexie nervoasa, menarha intarziata (>15 ani), amenoree secundara prelungita, hepatopatii cronice, imobilizare la pat>6 luni, antecedente familiale de osteoporoza, tabagism (>20 tigarete /zi), alcoolism (>21 unitati pentru barbati si >14 unitati pentru femei), hiperparatiroidism primar, fracturi vertebrale, sindrom de malabsorbtie, osteopenie radiologica, hipogonadism, tendinta la cadere (afectiuni neurologice), poliartrita reumatoida, hipertiroidism, aport alimentar sarac in calciu, tratamente cronice cu anticonvulsivante sau anticoagulante, greutate corporala scazuta (IMC <20kg/m2 ).

Asa cum bine stiti deja,  oriunde vă aflaţi pe tot teritoriul ţării, fie că sunteţi în concediu sau în tranzit, la mare sau la munte, partenerii noştriii vă stau la dispoziţie.  Reţeaua privată de sănătate Regina Maria, Hiperclinica Medlife, Medicover Romania, parte a Grupului European Medicover, Sanador, şi lista continuă, sunt unii dintre cei mai mari şi cunoscuţi parteneri ai noştrii de a căror experienţă şi performanţă puteţi beneficia în tratarea afecţiunilor de care suferiţi.