Info pacient (08:00 - 20:00)
0245-217.519, 0245-216.446
0245-222.191, 0754.676.344

Analiza lunii: Hemoglobina glicozilata

HBA1c

Proba: Sânge integral recoltat în tub cu capac mov (hemogramă)

Eritrocitele din sânge au o durată de viață de aproximativ 120 zile. Pe parcursul acestei perioade, ele sunt expuse la contactul cu glucoza din plasmă care se leagă de hemoglobină printr-un proces lent, non-enzimatic și ireversibil formând hemoglobină glicozilată (numită și hemoglobină glicată, prescurtată ca HBA1c). Astfel, concentrația de hemoglobină glicată a unui pacient reflectă în mod indirect glicemia acestuia pe o perioadă mai îndelungată, de 1-3 luni. O persoană normală, cu glicemie normală va avea astfel o valoare normală a hemoglobinei glicozilate în timp ce o persoană cu diabet, a cărei valoare a glicemiei (concentrația glucozei din plasmă) este crescută va avea implicit o valoare crescută a hemoglobinei glicozilate.

 

Determinarea hemoglobinei glicozilate se poate folosi pentru:

 

  • diagnosticul persoanelor cu diabet incipient la fel ca și testul de toleranăă orală la glucoză (glicemia provocată). Totuși, unele surse nu recomandă folosirea determinării hemoglobinei glicozilate în scop diagnostic.
  • monitorizarea eficienăei tratamentului la bolnavii de diabet. Ar trebui, cu tratament optim, ca valorile hemoglobinei glicozilate ale acestora să se apropie de cele normale.
  • evaluarea diagnostică și monitorizarea terapeutică a grupurilor speciale de diabetici: copii, diabetul tip 1 insulino-dependent instabil, gravide diabetice.

 

Nu se recomandă efectuarea hemoglobinei glicozilate mai rapede de 4-6 săptămâni de la debutul sau schimbarea tratamentului.

 

Există o corespondență între valorile hemoglobinei glicozilate și cele ale glicemiei, astfel o hemoglobină glicozilată de 8% corespunde unei valori medii a glicemiei de 200 mg/dl, ceea ce impune instituirea sau modificarea tratamentului existent. Hemoglobina glicozilată de 12% sau mai mare corespunde unei glicemii medii de 300 mg/dl.

 

Valori de referință: ‹ 6.5%

 

Criteriile de diagnostic și valorile de referință se modifică frecvent în diabet, funcție de consensul comunității științifice internaționale privitor la acest subiect. Consultați întotdeauna medicul diabetolog cu privire la valorile obținute, semnificația acestora și conduita terapeutică care trebuie urmată în viitor.

 

În afară de diabet, valorile henmoglobinei glicozilate se pot modifica într-o serie de afecțiuni:

 

Valori crescute:

  • anemie feriprivă
  • splenectomie

 

Valori scăzute:

    • anemie hemolitică
    • sarcină

insuficienăă renală cronică

 

Prezența de hemoglobine anormale (F, H, S, C, E etc.) poate duce la apariția de valori modificate fie crescător fie descrescător, ca urmare a afinității diferite a acestor hemoglobine față de glucoza din sânge.