Info pacient (08:00 - 20:00)
0245.217.519, 0245.216.446 0754.676.344

Colesterolul, prieten si dusman

 

Aveti tendinta de a ocoli cerealele, fructele si legumele? Nu lasati sa treaca o zi fara sa mancati carne? Miscare faceti foarte rar? V-ati gandit ca un asemenea mod de viata poate creste nivelul de colesterol din organismul dumneavoastra? Statisticile medicale vorbesc despre colesterol ca fiind cea mai renumita substanta din organismul uman. Unele persoane iau masuri si cu ajutorul dietei reduc nivelul de colesterol din sange. Altele dimpotriva nu inteleg de ce trebuie controlat acest colesterol, din moment ce ele se simt bine pe moment.
In cele ce urmeaza va vom arata de unde vine colesterolul, de ce trebuie supravegheat nivelul de colesterol din sange, la ce slujeste si de ce nu am putea sa traim fara colesterol. Chiar daca pare ciudat, nesuferitul colesterol are si partile lui bune.

Ce trebuie sa stim despre colesterol?
Colesterolul este un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. Nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroza, litiaza biliara si o multime de alte boli, dar foarte putini sunt cei care cunosc faptul ca acest colesterol are un rol esential in mentinerea sanatatii corpului. Tratatele de medicina ne spun despre colesterol ca exista in fiecare celula a corpului, intra in alcatuirea membranelor care protejeaza nervii. Acelasi colesterol contribuie la sinteza unor hormoni, cum ar fi testosteronul si estrogenul. Pe de alta parte, un nivel ridicat de colesterol creste riscul de boala cardiovasculara, insa nici un nivel foarte scazut de colesterol in sange nu este bun.
Stiati ca doar 25%-30% din colesterol ajunge in organism prin aport alimentar, restul este produs de ficat (aproape 1.000 mg pe zi). Cantitatea totala de colesterol din organism este de aproximativ 145 grame.

Colesterol bun vs colesterol rau

In literatura de specialitate se vorbeste despre colesterol bun si colesterol rau. Diferentele de comportament manifestate de colesterol sunt determinate de proteina de care este legat. Lipoproteinele sunt agentii ce transporta colesterol in sange:
· lipoproteinele de joasa densitate (LDL) transporta 65% din totalul de colesterol sangvin; acest complex determina depunerile de colesterol in interiorul vaselor. Acest tip de colesterol este asa-numitul colesterol rau.
· lipoproteinele de foarte joasa densitate (VLDL), precursorul LDL, transporta aproximativ 15% din totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LDL.
· lipoproteine de inalta densitate (HDL) transporta in jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Fiind compuse in principal din lecitina, lipoproteinele de inalta densitate sunt eroii cei buni care distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine si asigura circulatia colesterolului fara a bloca arterele. Acest colesterol este asa-numitul colesterol bun.
In acest context, este important raportul dintre LDL (colesterol rau) si HDL (colesterol bun). Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl. Daca aceasta valoare creste, ar trebui sa luam masuri preventive inainte sa se ajunga la un nivel riscant de colesterol (mai mare de 250 mg/dl). Mentinerea ratiei zilnice de grasimi ingerate sub valoarea de 20%, maximum 30% din totalul caloriilor este vitala pentru pastrarea nivelului de colesterol in limite normale.

Organismul produce singur colesterolcolesterol

De retinut: Testarea nivelului de colesterol sangvin este obligatorie la persoanele de varsta adulta, care au in familie antecedente de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale sau boli coronariene. Analizele se fac anual la persoanele care au niveluri normale de colesterol  in sange si de doua sau mai multe ori la cei cu valori crescute. Organismul isi fabrica singur atat colesterol cat ii este necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar de colesterol. Daca alimentele consumate contin o cantitate prea mare de grasimi, apar depunerile de colesterol pe vasele de sange. Depunerile de colesterol de pe vasele sangvine provoaca ingustarea arterelor. In final, se poate ajunge la ischemie, infarct miocardic si la AVC (accident vascular cerebral) pe fond de colesterol ridicat.