Info pacient (08:00 - 20:00)
0245.217.519, 0245.216.446 0754.676.344

Analiza lunii martie: Transaminaze

Ce sunt transaminazele ?

analiza lunii transaminaze_1Prin masurarea transaminzelor se masoara afectarea ficatului. In mod normal aceste enzimele se gasesc in celulele ficatului dar cand acestea sunt distruse enzimele ajung in sange. Cele mai folosite enzime sunt TGO (ASAT) si TGP (ALAT). TGO inseamna transaminaza glutamica oxaloacetica sau aminotransferaza aspartat (ASAT) iar TGP inseamna transaminaza glutamica piruvica sau aminotransferaza alanina (ALAT)
Unde se gasesc transaminazele?
TGO se gaseste in mod normal in multe tesuturi inclusiv in ficat, muschi, rinichi, inima, creier.
Este eliberata in sange cand unul din organe este afectat, deci nu este foarte specifica pentru afectarea ficatului
TGP in schimb se gaseste in majoritate in ficat. Se gaseste si in alte oragane dar in general valori mari ale TGP in sange inseamna o afectare hepatica. Este deci destul de specifica pentru afectarea ficatului
analiza lunii transaminaze_2

Care sunt valorile normale ale transaminazelor ?

  • TGO 5-40 unitati pe litru
            • TGP 7-56 unitati pe litru

Ce inseamna nivelul crescut al transaminazelor ?

Valorile crescute ale TGO si TGP nu insemana automat o afectare hepatica. Evaluarea trebuie facuta de un doctor in contextul tuturor analizelor si manifestarilor bolii.
Nivelul transaminazelor nu este legat direct de prognosticul bolii. De exemplu in hepatita A, transaminazele pot fi foarte crescute, dar aceasta boala are de obicei o evolutie buna. Pacientii cu hepatita C au nivele moderat crescute ale transaminazelor dar boala duce deseori la hepatita cronica si la ciroza hepatica.
Ce boli ale ficatului duc la cresterea transaminazelor?
Cele mai mari cresteri ale transminazelor se gasesc in hepatita A sau B, supardoza de paracetamol, soc hipovolemic. In aceste cazuri ele pot fi crescute de 10 ori pana la mii de unitati pe litru.
Cresterile moderate ale transaminzelor se intalnesc cel mai des. Sunt deseori descoperite intamoplator in cursul unor analize de rutina la persoane sanatoase. Cresterile sunr de 2 ori pana la cateva sute de unitati pe litru. Cea mai comuna cauza a acestor cresteri este depunerea de grasime in ficat, care poate fi cauzata de alcool,diabet si obezitate. Hepatita cronica C este si ea o cauza de crestere moderata a transaminazelor.

Care sunt cauze mai putin comune de crestere a tranaminazelor ?

Cauze mai putin comune de crestere a enzimelor hepatice sunt hepatita B ,hemocromatoza , boala Wilson , deficitul de alfa-1-antitripsina , boala celiaca , boala Crohn , colita ulceroasa si hepatitra autoimuna. Hepatita B se poate croniciza cu valori ridicate ale transaminazelor.Hemocromatoza este o boala mostenita genetic in care exista o absorbtie exagerata a fierului din alimentatie cu depozite de fier in ficat care duc la inflamarea acestuia.
Boala Wilson este o boala mostenita genetic in care exista o acumulare de cupru in diverse organe, inclusiv in ficat si creier, ducand la inflamare cronica a ficatului si tulburari psihiatrice si motorii.
Deficitul de alfa-1-antitripsina este o boala mostenita genetic care duce la emfizem pulmonar si boala hepatica. Hepatita autoimuna este provocata de anticorpi care ataca celulele ficatului.
analiza lunii transaminaze_3Boala celiaca reprezinta o alergie la gluten cu balonare, diaree, etc. Pot aparea nivele usor crescute ale transaminazelor
Boala Crihn si colita ulceroasa (ulcerativa) sunt inflamatii cronice ale intestionelor. Rareori nivelul crescut al transaminazelor poate fi un semn de cancer al ficatului. Desi sunt multe cauze, cel mai frecvent transaminazele cresc din cauza
virusurilor hepatitice B, C si D , alcoolului, medicamentelor, altor substante toxice, hepatitelor autoimune sau steatozei hepatice (ficatului gras). Celelalte cauze de crestere a transaminazelor sunt mult mai rar intalnite in Romania, dar totusi, uneori le cautam.

Arhiva: