Info pacient (08:00 - 20:00)
0245.217.519, 0245.216.446 0754.676.344

Analiza lunii Octombrie: Anticorpi anti Echinoccocus granulosus IgG (Anticorpi anti-echinococotici)

Proba: ser, recoltat pe tub cu dop roşu sau galben

Descriere: Echinococcus granulosus este un parazit cestod (tenie) a cărui formă adultă infectează câinii şi alte carnivore sălbatice (lupul, vulpea). Forma larvară a parazitului infectează diverse mamifere, cel mai adesea rumegătoarele, şi în mod accidental, omul. Chisturile hidatice ale rumegătoarelor conţin mii de larve (protoscolecşi) care, dacă sunt oferite ca hrană crudă câinilor, produc câte o tenie adultă din fiecare protoscolex. Teniile adulte produc ouă care sunt eliminate în mediul exterior prin materiile fecale ale câinilor şi astfel contaminează hrana rumegătoarelor. În afară de Echinococcus granulosus, genul Echinococcus mai conţine alte trei specii care pot infecta omul, dar acestea sunt mai rare.

La om infecţia se produce pe cale digestivă, prin alimente contaminate sau prin igiena necorespunzătoare a mâinilor. Foarte expuse sunt persoanele care coabitează cu câini infectaţi. Forma larvară se fixează sub formă de chisturi, cel adesea în ficat (50-70% din cazuri), plămân (25%) precum şi alte organe (creier, splină, rinichi, ţesutul osos, cord). Există şi posibilitatea de apariţie a chisturilor multiple.

Chisturile au dimensiuni variabile, de la câţiva milimetri pînă la cîţiva centimetri, crescând cu o rată variabilă de 1-5 cm anual. Ele trec neobservate clinic până la atingerea unor dimensiuni mai mari care afectează prin compresie şi deplasare ţesuturile în care se dezvoltă, de obicei după mai mulţi ani. Localizarea hepatică poate produce hepatomegalie (mărirea ficatului), icter mecanic, durere, greaţă, vărsături. Localizarea pulmonară poate produce tuse, dispnee, dureri toracice. Localizarea cerebrală poate produce manifestări epileptice. În hemoleucogramă apare cel mai adesea eozinofilie. Ruperea accidentală a chistului poate produce complicaţii datorită conţinutului acestuia, extrem de toxic şi de alergen, cu risc vital. Eozinofilia sanguină creşte foarte mult în această situaţie.

chist hidatic-1

Fig. 1. Aspectul unui chist hidatic hepatic la tomografie computerizată

De multe ori chistul este descoperit întâmplător la un examen ecografic de rutină. În laborator se dozează anticorpii anti-echinococotici de tip IgG, care se pozitivează în situaţia infecţiei cu Echinococcus. În situaţia unui chist de dimensiuni mici sau a unui chist vechi calcificat, anticorpii pot ieşi negativi. Se poate efectua şi test Western Blot precum şi test de alergeni specifici IgE pentru Echinococcus, cu performanţe similare. Chisturile hepatice pot fi detectate cu sensibilitate mai bună decât cele pulmonare.