Info pacient (08:00 - 20:00)
0245.217.519, 0245.216.446 0754.676.344

Analiza lunii iulie: Hepatita de tip C

Important:

Centrul Medical Polimed va ofera posibilitatea testarii gratuite pentru Hepatita de tip C in cadrul campaniei “Hepatita C nu doare. Doar ucide”

Hepatita de tip C se poate transmite pe cale sexuală, parenterală (prin injecţii, perfuzii, tratamente medicale şi stomatologice) şi de la mamă la făt. Transmisia pe cale sexuală sau de la mamă la făt este minimă. HCV afectează aproximativ 200 de milioane de oameni în întreaga lume producând o pandemie virală mult mai răspândită decât infecţia cu HIV. În România, numărul total al celor infectaţi este de aproximativ 600.000 – 800.000 de persoane.
Virusul hepatitei C (HCV) se caracterizează printr-o mare variabilitate genetică existând 6 genotipuri majore şi peste 90 de subtipuri.
1
Din acest motiv:
  • Virusul poate evita răspunsul imun al gazdei, ceea ce explică frecvenţa mare a cronicizărilor (peste 80%);
  • Încă nu a fost posibilă obţinerea unui vaccin;
  • Rezistenţa la tratament apare relativ rapid.
Evoluţia bolii se produce pe perioade îndelungate de timp, o parte din pacienţi prezintă o complicaţie hepatică severă (ciroză, cancer hepatic) în mai puţin de 20 de ani, în timp ce la altă parte boala nu se agravează timp de 30 de ani sau mai mult.
2
    Pentru diagnosticul hepatitei de tip C se folosesc următoarele teste:
  • Anticorpii anti-HCV – acest test are dezavantajul că se pozitivează tardiv (după 100 de zile) ceea ce creşte riscul transmiterii infecţiei. Anticorpii anti-HCV se pot testa de rutină în majoritatea laboratoarelor prin următoarele metode:
Metoda Avantaje Dezavantaje
3

Imunocromatografică
(test rapid)

Se poate lucra imediat, unele teste permit lucrul din sânge integral, deci se poate efectua oriunde (la patul bolnavului, la dispensar etc.), prin puncţia (înţeparea) degetului Sensibilitate şi specificitate scăzute, frecvente rezultate fals-negative sau fals-pozitive
4

ELISA

Sensibilitate şi specificitate mai bună ca testul rapid Metoda este mai laborioasă, necesită colectarea mai multor probe (pacienţi) pentru lucru, rezultă termen mai îndelungat de eliberare a rezultatelor
5

Chemiluminescenţă
(analizoare automate)

Sensibilitate şi specificitate mai bune ca metodele de mai sus, posibilitatea de rezultat rapid Necesită echipamente costisitoare care nu sunt accesibile tuturor laboratoarelor şi preţul analizei este crescut

Notă: laboratoarele ar trebui să scrie pe buletinele de analiză metoda de lucru pentru fiecare analiză (cele cu acreditare ISO 17025 sau 15189 sunt obligate să o facă).

  • Metode de biologie moleculară (PCR – polymerase chain reaction). Există două tipuri de teste principale care se pot efectua în hepatita C:
Metoda Utilizare Observatii
Încărcarea virală (viremia) cu virus HCV Pentru alegerea şi monitorizarea terapiei Rezultatul negativ nu trebuie folosit pentru infirmarea diagnosticului de hepatită
Genotiparea virală Pentru identificarea tipului viral Anumite genotipuri răspund mai bine la tratamentul cu interferon

Valori de referinţă

Ac. anti HCV: NEGATIV
Viremie HCV (PCR ARN HCV): NEDECTABILĂ